Yritys

Automyynti Saarakkala on perheyritys, joka on perustettu helmikuussa 1973 Koskenkorvalle perustajansa Heikki Saarakkalan kotipihalle. Heikki kävi koulunsa Vaasan ammattikoulussa metallipuolella, minkä jälkeen hän meni Koskenkorvalle paikalliseen korjaamoon töihin. Sitten Heikin silmiin osui lehti-ilmoitus yksitoista kuukautta kestävästä autoasentajakurssista, jolle hän ilmoittautui. Koulutukseen kuuluvan työskentelyjakson Heikki suoritti Koiviston autoliikkeessä, jonne hän jäi koulutuksen jälkeen töihin. Siellä Heikki muistelee joskus katselleensa pikkutakeissa olleita automyyjiä ajatellen että joskus minäkin. Toiveammattiin pääsy toteutui, kun VM-kone perustettiin; Heikin työ automyynnin parissa alkoi.

Oma yritys

Heikki oli aina kova tekemään töitä; päivisin hän oli töissä myymälässä ja illat kiersi asiakkaita. Kovasta työnteosta löytyy myös syy oman yrityksen perustamiselle; syntyi päätös tehdä töitä itselle. Oma yritystoiminta aloitettiin Koskenkorvalta kotipihalta helmikuussa 1973 ja asiakkaat löysivät heti kaupoille. Heikki on muistellut naurahtaen, miten heti alkuvaiheessa koijareita ajoi pihaan hiekkatie pöllyten, mutta pyörsivät nähdessään alueen uuden autokauppiaan olevankin kokenut eikä ”vihreä”.

Muutto Kurikkaan ja eri merkkiedustuksia

Heti ensimmäisenä toimintavuotena muutettiin Kurikkaan ja muuton yhteydessä alkoi myös uusien autojen myyntiedustuksien hakeminen; jo vuoden 1973 viimeisinä päivinä sovittiin Skodan ja Alfa Romeon edustuksista. Heikki on muistellut aikaa, kun Kurikan rautatieasemalle tuli kevättalvella 1974 junan vaunuissa 24 tsekkiläistä menopeliä ja miten isännät katsellessaan lumihangessa seisovaa autorivistöä olivat varmoja, että "ikinä et poika näistä seleviä". Jokaisen auton "poika" kuitenkin myi ja vielä päälle viisi Alfa-Romeota, joiden myynti lakeudella ei suinkaan ollut jokapäiväistä puuhaa.

Yrityksen pitkäaikaisimman merkkiedustuksen, Mitsubishin myynti alkoi myös pian; ensimmäinen Lancer oli liikkeessä syksyllä 1975 ja siitä lähtien on Mitsuja Kurikassa myyty. Vuonna 1975 aloitettiin myös autojen huolto ja varaosamyynti, ja siitä lähtien talo on ollut täyden palvelun talo. Vuosien mittaan Automyynti Saarakkalan edustuksina on ollut muun muassa Polski Fiat, Renault henkilöautot, Lada ja Fiat. Myös liiketiloja on laajennettu moneen otteeseen; 1970-luvun puolenvälin 650 neliön tilat ovat paisuneet lähes 2000 neliön tiloiksi.

Datsunilla Kreikkaan, juhlia ja vaikeitakin aikoja

Yrityksen asiakkaat olivat alkuvaiheessa lähinnä Suupohjan, Seinäjoen ja Vaasan suunnasta. Kaikista kauimmaisen auton Heikki on myynyt Kreikkaan. – Kerran eräs kreikkalainen asiakas osti Datsun pick-upin ja lähettiä vielä Kreikkaan päästyään kiitoskortin, että auto pelas hyvin, Heikki on muistellut. Internet on muuttanut autokaupan toimintakulttuuria paljon; nykyään autoja myydäänkin ympäri Suomen.

Erityisesti 1980-luvun lopulla oli paljon tapahtumia. Yrityksessä on ollut esiintymässä mm. Pekko Aikamiespoika, laulaja Paula Koivuniemi sekä useita Miss Suomia mm. Tiina Vierto, Anna-Liisa Tilus, Johanna Raunio, jne. Liikkeessä vieraili useaan otteeseen myö  ”Napakymppi”- Kari Salmelainen Kaitsu-pianistinsa kanssa vetämässä leikkimielistä ohjelmaa. Ja väkeä riitti! Myös yrityksen merkkipaaluja, täysiä vuosikymmeniä on aina juhlittu näyttävin menoin.  

Aina ei toki ole ollut juhlimisen aihetta. 1990 -luvun lama oli yrityksen historiassa kovinta aikaa; devalvaatio tuli vuonna 1991 ja yritys oli juuri ostanut kaksikin kiinteistöä valuuttalainalla. – Kyllä happea vedettiin siinä kohtaa aika runsaasti, mutta lippu oli salossa koko ajan, Heikki on muistellut. Lamavuosista selvittiin hyvien myyntivuosien ja kanta-asiakkaiden ansiosta. Heikki onkin kiitellyt asiakkaitaan - he eivät unohtaneet.

Nykypäivä ja tulevaisuus

Tänä päivänä Saarakkalassa myydään uusia Mitsubishejä, Hyundaita ja Peugeotia sekä vaihtoautoja eri hintaluokissa. Työntekijöitä yrityksessä on kahdeksan. Heikin poika Mikko on toiminut yrityksen toimitusjohtajana vuodesta 2006. Ammatin valinta on ollut Mikollekin selvä; myyntityö veti voimakkaasti puoleensa. Automyyjän työhön perheyritykseen Mikko tuli parikymppisenä ja sillä tiellä ollaan.  – Heikki-isä oli esikuvani ja halusin olla hänen kaltainen kauppias, Mikko muistelee. 

Yrityksen toimintalinja säilyy tulevaisuudessakin. – Meillä ei onnistu kampaamopalvelut, kenkien myynti tai hieronta vaan keskitymme autoihin, Mikko linjaa. Yritys haluaa myös säilyttää vuosikymmenten saatossa aikaan saadun helposti lähestyttävän imagon.  Kynnys yhteydenottoon halutaan pitää matalana, oli kyseessä sitten auton osto, vaihto, myynti, auton huolto tai varaosien hankinta. Yrityksen tahtotila on olla nyt ja tulevaisuudessa luotettava kauppakumppani asiakkailleen. 

Kuvia

Avajaismainos 1973
Avajaismainos 1973
Autojen joukkoluovutus
Autojen joukkoluovutus
Yksipä poika Kurikasta
Yksipä poika Kurikasta
Auton ostaja lue nämä
Auton ostaja lue nämä
Autoliikkeiden valio
Autoliikkeiden valio
Heikki ja Tredia
Heikki ja Tredia
12 vuotta rehtiä autokauppaa
12 vuotta rehtiä autokauppaa
Autojen joukkoluovutus
Autojen joukkoluovutus
Arvoisat autonkäyttäjät
Arvoisat autonkäyttäjät
Historiakuvia
Historiakuvia
Julkisivua 1984
Julkisivua 1984
kahden sukupolven kauppiaat
kahden sukupolven kauppiaat
Automyynti miehistä hommaa(ko)?
Automyynti miehistä hommaa(ko)?
Hyundain palkinto 2013
Hyundain palkinto 2013
40-vuotisjuhlalehti takakansi
40-vuotisjuhlalehti takakansi
jo 40 vuotta
jo 40 vuotta